Uzman Psikolog Özge Özcan Özge Öner Özcan diyor ki;
Bebeğiniz 24-36 ay arasında aşırı bir inatlaşma gösterirken, annenin her söylediğine hayır diyerek, beslenmeyi reddeden krizler ve ardından gelen öfke nöbetlerinin sıklıkla görüldüğü davranışlar sergileyerek, bebeklikten çocukluğa geçişe hazırlanmaktadır. Bu dönemde çocuğunuz kendi kimliğini oluşturmaya ilişkin farkındalığa ulaşmaya çalışırken bu durumu da anneye kabul ettirme uğraşındadır. Tüm yaptığı olumsuzluklar ve çatışmalar bundan kaynaklanmakta olup, bu dönem ‘iki yaş sendromu’ olarak adlandırılır.
24 Ay ile 36 Aylık dönem arasında çocuğunuz artık ‘ben merkezci’dir. ‘Ben, benim’ kavramlarını sıklıkla duyarsınız ağzından. Dünya onun etrafında dönmektedir. İstediği şey yapılmadığında her an kendini yere atıp ağlamaya hazırdır. İstediğini ağlayarak elde etmeyi öğrenir. İstediği şeyi yemek, istediği şeyi yememek onun elindedir. Anneye karşı tepkisel davranış biçimleri geliştirir. Durumu kontrol altına almak isteyen anne ise çok zorlanır. Çünkü yakın bir zamana kadar verdiği her kaşık lokmayı sakince oturup yiyen bebeği yerine, öfke ile ağlayan, etrafı tekmeleyen, emredici, talepkar görünümlü bir çocuk gelmiştir. Bu durumsal değişiklik anne ile bebeği arasında çatışmalı bir ilişki biçimi doğurabilir. Böyle durumlarda, yani kendi istediği yerine gelmediği için öfkelenen çocuğu ile baş etmekte zorlanan annenin yapması gereken, sabırla çocuğunun sakinleşmesine yardımcı olmaya çalışmaktır. Bu zorlu bir süreç olup, bu süreçte sakin kalmak, kısa, açık, net açıklamalar yapmak ve kararlı, tutarlı olmak yerinde olacaktır. Bu süreç çocuğunuzun öfkesinin kapsanabilmesi, dolayısıyla duygusal olgunlaşması için önemli bir evredir. İleride öfkesini kontrol edemeyen ve kendi kendisini sakinleştiremeyen yetişkinler olmalarını istemeyiz öyle değil mi ?
Bu dönemde çocuğunuzun başarmasını beklediğiniz önemli görevlerden biri de ‘tuvalet eğitimidir’. Bazı isteklerini kontrol edebildiğini öğrenen çocuğunuz tabiki de büzgeç kaslarını kontrol edebilmeyi de öğrenmekte ve bu yeni görevin kendi kontrolünde olduğunu annesine göstermektedir. Anne ile inatlaşan çocuk ‘sen istediğin zaman değil, ben istediğim zaman çişimi/kakamı yaparım’ mesajını olur olmaz her yere çişini yaparak ona vermekte ve anneden aldığı tepkilere göre bu eğitim dönemini atlatmaktadır. Sabırlı annelerimiz tabiki de bu dönemi de inatlaşmadan, ‘destekleyici, teşvik edici’ tavırlar sergileyerek, idare etmelidirler. Çocuklarının ileriki yaşamlarında da ‘nasıl bir tuvalet eğitimi aldığının önemi’ tartışılamaz bir konu olduğu unutulmamalıdır.
2 yorum