Uzman Psikolog Özge Öne Özcan diyor ki;
6 aydan sonra emzirmenin yanısıra bebeğinizi ek gıdalarla beslemek, minik gurmenizin anne memesi dışında başka tatların da oldugunu anlayarak, dış dünyayı tanımasına ve bu dönem içindeki en önemli gelişim görevi olan “yabancı anksiyetesi ” geliştirmesinin bebeğinizin ruhsal gelişimi üzerine etkisinin büyük olduğunu biliyor musunuz?
6 Ay ile 12 Aylık dönem arasında bebeğinizle kurulan güven ilişkisi önemini sürdürmektedir. Bebeğiniz artık aynada kendi yansımasını tanımakta ve gözünün önünden kaybolan bir nesneyi unutmakta ve aramamaktır. “Görünmüyorsa yoktur”. Bebeğiniz ayrım yapmadan, kendisine bakım veren herkes ile birlikte olmaktan zevk alır. Kucakta olmak ister. 7-8 ay civarında bebeğiniz kendisine bakım veren tek bir kişiye bağlanır ve ondan ayrı kaldığında endişelenir. Artık yavaş yavaş “yabancı anksiyetesi” geliştirmeye başlayacak ve sizin yüzünüzü yabancı yüzlerden ayirtedecektir. Aranızda bebeğinizin daha önce herkesin kucağına giderken büyüdükçe kimseye gitmemeye başladığı şeklindeki sözleri duyar gibiyim. İşte bu sözler tam da yabancı anksiyetesi geliştirmiş bir bebegin annesine aittir. Telaş edilecek bir durum olmadığı gibi bebeğinizin sağlıklı bir gelişim içinde olduğunu söyleyebiliriz. Bu zamanlarda bebeğinize bol bol sarılmak ve onun yanında olduğunuzu hissettirmek yerinde olacaktır.
6. Aydan itibaren bebeğinizde desteksiz oturma davranışı gözlemlenir. Bu davranışı geliştiren mini gurmeniz mama sandalyesinde oturarak ek gıdalarla beslenmekten, sizi ve çevresini izlemekten zevk duyacaktır. İlk dişlerini çıkarmaya başlayan bebeğiniz farklı tatların olduğunu öğrenerek, kimilerini severken, kimilerini yemeği reddecektir. Bu beslenme sırasında bir takım sesler çıkararak size tepkiler verecektir. Bu sebeple onunla sürekli konuşmak ve dikkatini çekmeye çalışmak beslenme zamanını eğlenceli hale getirmeye yarayabilir. 8. Aydan itibaren minik gurmeniz mama sandalyesinde otururken, yere düşen nesneleri aramaya başlayacak, hatta bunu bir oyuna haline getirip, kaşığı yere atıp, ardından bakacaktır. Siz kaşığı ona geri verdiğinizde onu tekrar yere atacak ve ardından tekrar bakacaktır. Bunu defalarca sürdürecek ve bu oyun ile eğlenecektir. Bebeğiniz bu aylarda parmaklarını aktif kullanma, elinde istediğini tutabilme gibi gelişimsel özellikler de gösterir. Bu sebeple ona yemekle oynaması için fırsat tanımak ve eline tutabileceği besinleri vermek küçük kas gelişimi için önemlidir.
Bebeğiniz 10 ay civarında istediği şeyi eliyle gösterme bunun yanı sıra yürümeye hazırlık hareketleri sergileyerek, bakım vericisinden ayrılma ve bağımsızlaşma davranışlarının temellerini atacaktır. 11-12 Ay civarında bebeğinizin çıkardığı sesler anlamlı kelimelere dönüşecek ve istediği şeyi kelimelerle ifade etmeye ve bunun karşılığında istediği şeye kavuşmayı öğrenecektir. Artık mama sandalyesinde oturmak isteme süresi kısalarak, daha eğlenceli yeni öğrendiği yürüme davranışının gelişim özelliklerini sergilemeye başlayacaktır. Sıralama, destekli ve desteksiz dikilme, adım atma ve desteksiz yürüme ile devam eden bu dönemden itibaren bebeğinizin birkaç adım atarak sizden uzaklaştıktan sonra tekrar size doğru gelmesini ve 0-1 yaş dönemindeki anne bebek bağlanma sürecinin mirasıyla gelen güven duygusunu geliştirmesini gözlemleyeceksiniz. Yürümeyi tam olarak pekiştirdikten sonra işte şimdi ‘peşinden koşturan çocuk’ annesi olmaya hazır mısınız ?
6-12 Aylık dönemde bebeğiniz ek gıdalar yanı sıra eğer alıyorsa, anne sütüne devam edilmelidir. Bu dönemin sonlarına doğru büyüyen minik gurmenizin anne sütü karnını doyurmaktan ziyade anne ile olan özel bağı ve o teması devam ettirmek niteliği taşır. Bunu 24 aya kadar bebeğinizin ihtiyacı olduğunu düşündüğünüz sürece sürdürebilirsiniz.